Begeleider
Begeleider

Woon en werkdiensten combineren

Tessa Speek - Begeleider
Woon en werkdiensten combineren

Sinds het ingaan van de woonwerkcirkels worden ook woon- en werkdiensten gecombineerd. Op de IJsselbolder bijvoorbeeld. Daar combineert begeleider Tessa Speek haar woondienst op 35 – 1 met werkdiensten bij Ontwikkelingsgerichte Dagbesteding (OGDB). En hoewel dat zo in het begin even bikkelen is, bevalt het haar en haar cliënten prima.

‘OGDB is een mooie aanvulling op wat ik al deed’

“Ze vinden het grappig”, vertelt Tessa. “Van onze woongroep gaan vier van de zes cliënten naar OGDB. Ik heb het idee dat ze het wel gezellig vinden. Als ik ze ’s ochtends tijdens mijn woondienst uit bed haal, grap ik dat ik ze op hun werk ook ga plagen.”

Soms pittig

Naast haar achttien uur op de woongroep, werkt ze nu tien uur bij OGDB die ook op het IJsselbolderterrein zit. Een mooie combinatie. “Het fijne is dat ik nu meer uren op een dag heb. Normaal werkte ik van 7.00 tot 10.00 uur op de groep. Daarna ging ik naar huis. Nu begin ik ook om 7.00 uur en ga ik om 9.30 uur samen met mijn cliënten naar OGDB. Daar werk ik tot 16.00 uur.” Dit voordeel is eigenlijk ook meteen een nadeel. “Soms is zo’n lange dag best pittig. Vooral wanneer het in de ochtenddienst druk is en cliënten gespannen zijn of hun dag niet hebben. Dan kost alles meer energie.”

Meer rust en ruimte

Henry van der Wal, persoonlijk ondersteuner werk, stond in 2017 samen met twee andere collega’s aan de wieg van OGDB. “We hadden een klein team met een gezamenlijke passie en een overzichtelijke groep cliënten. Door de invoering van de woonwerkcirkels nam ons cliëntenbestand flink toe. We hebben nu twaalf cliënten verdeeld over twee huiskamers. Daardoor kwam er vacatureruimte. We vonden het aanvankelijk wel spannend dat er nieuwe mensen bij kwamen, maar we zijn ontzettend blij met de nieuwe collega’s. Ze pakken het goed op en zijn enthousiast. Door hun komst is er ook meer rust en ruimte.”

 Puzzelen

Door de nieuwe combinatie van woon- en werkdiensten moet er nog wel het één en ander uitgedacht worden. Henry: “Onze nieuwe collega’s zijn honderd procent teamlid bij ons. Dat betekent dat ze ook mee moeten in onze vergaderstructuur en in onze vakantieplanning. Op hun woongroep is dat natuurlijk hetzelfde. Die dingen moeten we nog samen even uitpuzzelen.”

Leuk en afwisselend

Tessa heeft het naar haar zin. “De collega’s zijn leuk en ik leer veel nieuwe dingen. Bijvoorbeeld over sondevoeding. Daarnaast is het niveau van de cliënten bij OGDB iets lager dan op de woongroep. We moeten dus schakelen. Dat maakt het leuk en afwisselend. Ik vind de werkdienst een mooie aanvulling op wat ik al deed.” 

 

Nog 7 andere vacatures als begeleider

Welkom bij onze competentie check, veel succes!