Persoonlijk ondersteuner
Persoonlijk ondersteuner

Jacqueline Wissing vanuit Frion betrokken bij leertraject van VGN Academie

“Verdriet en rouw ziet er soms anders uit dan verwacht”
Jacqueline Wissing vanuit Frion betrokken bij leertraject van VGN Academie

Hoe zorg je ervoor dat het overlijden van een dierbare of het vertrek van een begeleider, verhuizen naar een nieuwe locatie de aandacht krijgt die het nodig heeft? Frion-medewerker Jacqueline Wissing, tevens uitvaartbegeleider, werkte mee aan een nieuw leertraject van de VGN Academie over 'Omgaan met verlies en rouw'. Dit kunnen Frion-medewerkers en leden van de VGN nu volgen.

Jacqueline Wissing, werkzaam op de Frankhuizerallee, gaf advies en sprak mee over de verschillende vormen van verlies en de rouw die daarbij hoort. Over hoe je een cliënt op de juiste manier begeleidt. En welke invloed je eigen ervaring en kijk op verlies en rouw heeft in dit proces.

 

 

Spannend gesprek

Jacqueline is naast persoonlijk ondersteuner ook uitvaartbegeleider. Ze begeleidt families bij het verlies van een dierbare en ook binnen Frion zijn er teams die haar hulp hebben ingeschakeld.

Jacqueline: “Ik zie dat teams het spannend vinden om het gesprek aan te gaan met de cliënt, de familie, of zelfs met collega’s. De dood voelt als iets spannends en we willen het graag goed doen. Maar juist door erover te praten krijgt het ruimte waardoor het minder spannend is. Cliënten hebben hier behoefte aan en weten vaak prima wat ze wel of niet fijn vinden. Ik probeer teams te begeleiden in dit proces.”

Je eigen ervaring

Als medewerker heb je zelf misschien ook al dingen meegemaakt. Dit beïnvloedt hoe je omgaat met rouw. Jacqueline heeft zelf het overlijden van haar ouders vlak na elkaar meegemaakt. “Het is een emotionele periode waarin je veel keuzes moet maken. Als ik nu terugdenk aan die tijd dan had ik een heel aantal dingen eigenlijk wel anders willen doen maar ik wist simpelweg niet dat dat een mogelijkheid was.”

Ruimte voor emoties en gevoelens

Verdriet of rouw kan er soms anders uitzien dan je verwacht. Maar het is altijd de moeite waard om er bij stil te staan. Als de familie ervoor kiest om hun familielid thuis op te baren na het overlijden kan dit voor een woongroep lastig zijn. Hun groepsgenoot is dan ineens verdwenen. Dit is niet per se verkeerd maar wel iets om je bewust van te zijn als begeleider. Iets wat voor een team of groep rust kan geven kan tegelijkertijd onrust geven bij een cliënt.

Jacqueline: “Emoties rondom de dood zijn helemaal normaal. Ook voor mensen met een beperking. We moeten ons dus altijd afvragen hoe we ruimte kunnen maken voor die emoties en gevoelens. Het is belangrijk om een afscheid goed af te sluiten. Ik hoop dat dit leertraject bijdraagt aan het proces om dit wat gemakkelijker te maken. Het hoeft allemaal niet op een vaste manier te gaan. Juist als het om rouw gaat, mag je maatwerk leveren.”

 

Een afscheid kan op allerlei manieren persoonlijk gemaakt worden. Met symbolen rondom verschillende thema’s zoals vogels, vlinders, harten en een regenboog. Of bijvoorbeeld door een laatste rit op een trekker voor iemand die zijn hele leven trekker heeft gereden.

VGN Academie

Het delen van kennis en ervaring door de leden van de redactieraad van de VGN Academie heeft geresulteerd in een mooi leertraject waar alle Academieleden weer van kunnen leren.

Elke medewerker van Frion krijgt jaarlijks 9 uur aan opleidingstijd; deze uren zijn naar eigen keuze te besteden. Bijvoorbeeld aan het volgen van leertrajecten van de VGN Academie en om je eigen kennis verder te ontwikkelen.

Wil jij ook je talenten ontwikkelen bij Frion? Kijk dan eens tussen ons vacatures.

Nog 6 andere vacatures als persoonlijk ondersteuner

Heb je een vraag? Stel deze aan:

Daphne Nijland
Daphne Nijland
Welkom bij onze competentie check, veel succes!