Maaike Koster maakt ambities waar in gehandicaptenzorg
Het grote zit in kleine dingen. Dat is meest belangrijke wat Maaike Koster (25) heeft ervaren sinds ze werkt in de gehandicaptenzorg. “Ik hol altijd maar door. Wil altijd weer wat anders, omdat ik door nieuwsgierigheid word uitgedaagd. Cliënten weten dat zó in een ander perspectief te plaatsen. Het helpt me om me aan mijn mantra vast te houden: “Alles wat je niet probeert, mislukt.”
Dat was ook de reden dat ze het aandurfde. Gewoon bij haar ‘eigen’ Frion een afstudeeronderzoek doen naar de veranderbereidheid bij de omslag naar 8- uursdiensten. Daar waar ze zowel als medewerker als OR-lid nauw bij betrokken was.
Boeiende gesprekken
“Erg spannend, maar het is ontzettend leuk geweest. Het heeft me verrast dat collega’s open over hun ervaringen vertelden, ook als die negatief waren. Iedereen wil toch graag het verhaal delen. Dat levert boeiende gesprekken op en heeft me ook andere inzichten gegeven. Medewerkers durven best veel te reflecteren en begrijpen de achtergrond. Én het heeft me laten beseffen dat we meer moeten focussen op de ouderwordende medewerker. Die wordt nu te gemakkelijk als gemiddelde medewerker meegenomen.”
Uit het onderzoek bleek dat mensen, afhankelijk van hun privésituatie, best wel bereid zijn tot verandering. “Als maar helder is waarom er veranderd moet worden. En dat ze graag inspraak hebben op het proces. Ik ben blij met de uitkomsten, maar ik heb ook zorgen. Gaat het ons lukken die werk-privébalans in acht te houden in deze arbeidsmarkt? En mensen blijven bang voor kwaliteit van zorg als we het anders inrichten. Hoe kunnen we daar vertrouwen inbouwen?”
Wegrennen
Als 16-jarige wandelde ze de zorg binnen, gewoon omdat ze daar affiniteit mee had. Ze rende er net zo hard weer uit toen de problematiek ook in de familiesfeer net even te dicht bij kwam. Verder studeren, dat was beter. Maar al vrij vlot tijdens de hbo-opleiding social work, dacht ze; ‘ik kan er ook wel bij werken’.
Zo keerde ze terug naar de gehandicaptenzorg bij Frion. Vanuit de vervangingspool werkte ze op verschillende locaties, vooral op de IJsselbolder. “Maar ik wilde meer. Ik miste het overstijgende, beleidsmatige en organisatorische en ben verder gaan kijken. Dat ik in de OR kwam paste heel goed.”
Uit de cocon
“Daar heb ik een flinke persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. Door de kennis uit mijn studies en werkervaring te combineren met het werk in de OR, kon ik makkelijk overstijgender denken en werd alles ook organisatiebreed helder. En het hielp mezelf om uit die cocon van de locatie te komen. Ik ontwikkelde bovendien mijn sociale vaardigheden en gesprekstechnieken.”
In mijn hart
Natuurlijk heb ik de kans gekregen bij Frion om dat te doen, maar ik heb zelf ook de mogelijkheden gezocht. Als je ambitie hebt, ga dan ook in gesprek. Ik ben er trots op dat ik het ben aangegaan en daardoor zit waar ik nu zit.” Maaike is doorgegroeid naar de functie van adviseur Zorg, Kwaliteit en Veiligheid. We kunnen dus gerust stellen dat wat Maaike probeert ook lukt!
En voorlopig matcht deze functie prima met haar ambities. “Van de cliënten weet ik dat er zijn, genoeg is. Bovendien zit Frion in mijn hart.”
Wil je meer weten over Frion?
Op onze website kun je meer informatie vinden over onze locaties en diensten.